Akce

Adresa

Dlaskův statek
Dolánky 12
511 01 Turnov

Kontakt

Tel: 481 322 954
(Dlaskův statek)
Tel: 481 322 106
mail@muzeum-turnov.cz
(Muzeum Českého ráje)

Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku

27.09.2025

27. září 2025 (9.00–17.00 hodin)

Svatováclavské posvícení plné vůní a chutí podzimu.
Budeme lisovat jablíčka na mošt, krouhat zelí, sušit křížaly, mlít mák i obilí a připravovat švestková povidla a sirup z aronie.

Posvícení bývalo v Pojizeří podobně jako v jiných regionech jednou z nejvýznamnějších událostí roku. Tato slavnost, původně náboženského charakteru, se konala nejen na památku vysvěcení místního kostela, ale zároveň symbolizovala oslavu zemědělských prací a poděkování za všechno, co se během roku urodilo. Historie tohoto svátku, který symbolicky uzavíral období sklizně, sahá hluboko do předkřesťanských dob. V průběhu staletí se postupně proměnil v křesťanskou slavnost díkůvzdání za požehnanou sklizeň. Vedle řady obyčejů, které se během posvícení odehrávaly v církevním i světském prostředí, jednu z nejdůležitějších rolí sehrávaly pokrmy, které hospodyně připravovaly na hostinu pro rodinu, příbuzné a další hosty, kteří byli k nedělnímu obědu pozváni. Po staletí se podávala vydatná jídla, která symbolizovala plodnost a hojnost úrody. Chléb z čerstvě semleté mouky z nové sklizně, koláče a buchty plněné mákem, povidly nebo čerstvým ovocem, polévky s čerstvou zeleninou a bejlím ze zahrádek, pečené maso s houskovým či bramborovým knedlíkem a dušeným mladým zelím. Z nápojů na prostřených stolech nechybělo pivo z vesnického pivovaru, vína a rosolky z višní a jablek z letní sklizně, medovina z medu a svatojánských bylin, ovocné mošty a také pálenky z čerstvého ovoce. Přípravy na posvícení proto začínaly týdny dopředu a zapojila se do nich celá rodina. Začínaly důkladným úklidem domu i hospodářských budov. Na dvorku se zabíjely husy, kachny či krůty, v mnoha staveních i prasata. Nejdůležitější část příprav se odehrávala v kuchyni. Posvícenský stůl musel přetékat hojností. Hospodyně vařily polévky, pekly maso, válely knedlíky, pekly koláče, buchty a bábovky. Hospodáři se postarali o pivo a šňaps.  A děti? Ty pomáhaly s vařením povidel a třením máku na koláče, s lisováním tvarohu ve šráčku, ty odrostlejší s tlučením másla, lisováním šťáv
a krouháním zelí. Všichni přiložili ruku k dílu, protože o posvícení musel mít každý „masnou hubu a plné břicho“, aby se v dalším roce zase urodilo. To se dodržovalo v chalupách velkých sedláků i chudých domkářů, i kdyby v dalších dnech ani na chleba nebylo.

Pokud si chcete něco málo z příprav na posvícení připomenout, zajděte v sobotu 27. září na Dlaskův statek, kde budete moci s děvečkami a čeledíny třít nebo mlít mák, lisovat ovocné šťávy a mošty, vařit povidla nebo krouhat zelí tak, jak to dříve hospodyně a děti před posvícením dělali.

Program:
10:00   Divadlo Pruhované panenky – O třech neposlušných kůzlátkách
11:00   Divadlo Pruhované panenky – Kuchyňská skříňka
12:30   Folklorní soubor Hořeňák Lázně Bělohrad – písně a tance
14:00   Divadlo Pruhované panenky – Kryštůfek a lesní bytosti
15:30   Funny Grass – hudební skupina (bluegrass, country)

Expozice Ze dřeva a proutí.
Tradiční jarmark a občerstvení.
Vstupné: dospělí 100 / děti 50 / senioři 70 / rodina 230 Kč

X