Knížka kuchařská, kterak se mají rozličné jídla strojiti
Název tohoto rukopisu datovaného k roku 1763, který se nachází ve sbírkách Muzea Českého ráje pod signaturou R 7, je celkem tradičně zvolen podle počátku první textové strany. Zde v prvních dvou a půl řádcích v transliteraci stojí: „Knížka kucharzska kterak se magi rozliszne gídla strogiti“. Nicméně autor toto evidentně nemyslel jako název (název v pravém slova smyslu tu chybí). Jedná se pouze o začátek úvodního textu, který dále pokračuje přes celou stránku, kde je čtenáři podrobně sděleno, že se jedná o kuchařku s recepty na sladká jídla. A skutečně kuchařské předpisy na dorty, vafle, zadělávané ovoce, sladké kaše apod. tvoří jeho podstatnou část. V poslední čtvrtině rukopisu se však nachází i několik „slaných“, resp. masitých receptů, zejména na pokrmy z ryb, jako je kapr na modro či „štika v jíše sardelovej“. V úplném závěru je pak i „zdravovědný“ recept na souchotiny (tuberkulózu). V celku se tedy jedná o rukopisnou kuchařku smíšené povahy.
Svazek celkem obsahuje 52 druhotně foliovaných listů o velikosti 17 x 11 cm, které jsou vázané v lepenkových deskách potažených tmavě hnědou kůží. Text je psán na papíře, česky, z většiny dobře čitelným novogotickým kurzivním písmem (kurentschriftem), který zejména v místech, jež chtěl autor zvýraznit (nadpisy apod.), přechází do polokurzivního novogotického písma (kanzleischriftu).
Ačkoli je rukopis v depositu Muzea Českého ráje v Turnově po dlouhá desetiletí (není známo, kdy se do sbírek muzea přesně dostal) zapsán pod anonymním autorstvím, při novém přezkoumání byl ve spodní části fol. 1r identifikován text určující autorství receptů v podobě „R[ecepty] dal Wakaus“. Nelze s určitostí říci, že tento nám blíže neznámý Vakous (nepochybně kuchařský mistr) byl přímo původcem zhotovení tohoto rukopisu, ale lze jej označit minimálně za autora obsahu.
Rukopis byl digitalizován v rámci programu VISK 6 a je dostupný na www.manuscriptorium.com.