Akce
OTEVÍRACÍ HODINY
Otevřeno denně kromě pondělí:
květen – září:
9:00 – 17:00 hod.
říjen – duben:
9:00 – 16:00 hod.
KONTAKT
Tel: 481 322 106
mail@muzeum-turnov.cz
Pečení v muzeu: Bramborový chléb, placky či řepánky
05.11.2022
5. 11. 2022 (9:00–12:00 nebo 13:00–16:00) / Kamenářský dům / Kurzovné: 400 Kč
Brambory byly označovány za největší poklad, který se do Evropy dostal spolu s objevením Ameriky. Plodina bohatá na škrob, pěstovaná v Americe už pradávnými indiánskými kmeny, vytlačila velmi rychle různé typy řep (zejména tuřín a vodnici) a stala se základní složkou potravy nejen měšťanů, ale zejména venkovského obyvatelstva. Brambory se u nás objevily už v období třicetileté války, masově se zde ale rozšířily až v průběhu 18. století. Základní potravinou lidové stravy se staly až v 18. století. Jedly se vařené, pečené, opékané, smažené, v polévkách nebo samostatně s různými příkrmy i jako příloha k masům či zelenině. Staly se i základem těst sladkých a slaných jídel.
Cukrová řepa se u nás nejčastěji využívala jako surovina pro výrobu cukru. Impulsem k masové výrobě cukru se staly napoleonské války. Tehdejší blokáda námořních cest zamezila dovozu třtinového cukru ze zámoří a obchodníci byli nuceni hledat alternativu. Na území celé Evropy tak došlo k nebývalému rozmachu výroby cukru z řepy. Že se jednalo o úspěšný byznys, potvrzuje množství cukrovarů, které se na konci 19. století v Evropě nacházely. I v našem regionu jich bylo několik. Prosperovaly až do druhé poloviny 20. století. Využívaly silné tradice, kterou v českých zemích pěstování cukrové řepy mělo. Největší slávy dosáhlo české cukrovarnictví mezi světovými válkami, kdy patřilo mezi tři největší producenty cukru v Evropě. Sklizené bulvy se však využívaly i jinak, např. jako krmivo pro hospodářská zvířata, k výrobě pálenky i k přípravě sirobu a také nádivek do pečiva.